dimecres, 20 de gener de 2010

Envelliment, càncer i tel·lomers

Quina casualitat. Hui Javier, en 4t d'ESO m'ha preguntat per l'envelliment i li he contestat vagament amb l'acumulació de mutacions perjudicials al llarg de la vida, però aquesta vesprada he esta a una conferència de Laura Tusell ama el títol: Els telòmers: els principis del final, al centre de cultura Octubre.
Els tel·lòmers són els extrems dels cromosomes i protegeixen els cromosomes de la seua degradació, que té a veure amb l'envelliment i també amb la producció de tumors amb un mecanisme que no es per a explicar en 4t d'ESO.
L'exemple de Laura ha sigut comparar els telòmers amb els plàstics que protegeixen els cordells de les sabates, al llarg de la vida van degradant-se i al final els cordell es desfà.
Aquest exemple no és de Laura Tusell, ella ha citat a Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider i Jack W. Szostack, premis Nobel de medicina per la seua investigació sobre els tel·lòmers. L'exemple és de una de les dues primeres dones, ara no recorde de quina i els cite als tres.

Així és com ,segons les teories de xarxes, estem a 6 nodes d'altres persones del món, m'alegre de que a Javier li arribe un exemple que ha eixit d'una premi Nobel en quatre passos i jo siga un d'ells.

3 comentaris:

 1. Pedro això ho hem donat en classe. Són un poc complicats i me va servir per a una tutoria en la profe de bioquímica (assignatura que possiblement, molt possiblement haja suspés xD). Però després de la tutoria ja se com funcionen, més o menys, algo de transcriptasa inversa? jajaj
  Un salut Pedro!

  ResponElimina
 2. no exactament, telomerasa. La conferencia va ser prou bona, pero jo no vaig prrender apunts, només vaig disfrutar escoltant ciència. La telomerasa afegeix DNA repetitiu al final de la cadena per reemplaçar el que es perd successives divisions, pero no varen dir que tinguera capacitat transcriptasa inversa. Digué que era un riboproteïna.
  Massa tard per a seguir escrivint, les meues neurones han perdut la telomerasa i han entrar en senescència.
  bona nit.

  ResponElimina
 3. Segons els que sap la meua classe, el que ens han dit, es una ribonucleoproteína per lo que deuria fabricar RNA pero com l'afegix al DNA té capacitat de transcpriptasa inversa. Més o menos afegix coses sense sentit per a que el que es talla en la replicació no tinga conseqüències. Si en realitat meu sé... mala sort que suspenga...

  ResponElimina